T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - TEV Uğuz Tarık Demirağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı Elektronik-Elektrik Dalı

 

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı

 Dünyada son yıllarda ortaya çıkan sosyal ve ekonomik alanlardaki gelişmeler; insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanı ekonomik olarak kullanma isteğini ortaya çıkarmıştır. Ekonomik ve sosyal yaşamın temel unsurlarından olan ulaşım, gerek ülke, gerekse şehir boyutunda diğer etkenler ile karşılıklı etkileşim içindedir.

Günümüzde ulaşım, insanların en önemli sorunu hâline gelmiştir. Hızlı kentleşme, yoğun nüfus artışı, hava kirliliği ve enerji sıkıntısı gibi büyük sorunlar, ulaşımda  işletme maliyetlerinin düşük olması,kaza risklerinin az olması,enerji tüketiminin az olması,taşıma kapasitelerinin yüksek olması ve bir çok sebeplerden dolayı  raylı sisteme geçişi zorunlu hâle getirmiştir. Raylı Sistemler Teknolojisi dünyada hızla gelişmekte, pazar payı giderek artmakta ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla sektör sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, AR-GE çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma  yolunda hızla ilerlemektedir.

Dünyada , demir yollarının nitelikli insan gücü ihtiyacına cevap verecek orta öğretim seviyesinde bir eğitim kurumunun bulunmamasının yanı sıra son yıllarda özellikle büyük şehirlerde raylı ulaşım sistemine yönelik yatırımların ve çalışmaların artması ve demir yollarının ve diğer raylı sistemlerin hızla gelişmesi bu alana yönelik orta öğretim düzeyinde eğitim almış nitelikli ara insan gücüne olan talebi her geçen gün artırmaktadır.

Ülkemizde bu ihtiyaçları görerek  Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Bakanlığı Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün imkânları birleştirilmek suretiyle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ilgili sektörün ihtiyacı olan elemanlar yetiştirilmesi için protokol imzalamış ve pilot olarak seçilen 4 ilde Sivas, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan da Anadolu Meslek Lisesi okul türünde 2004 yılında "Raylı Sistemler Teknolojisi Bölümü" olarak açılmıştır. 2006 yılında Sakarya da ,  2008 yılında Ankara da ve en son olarak ta  2009 yılında Malatya da  açmıştır. Milli Eğitim  Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı Devlet Demiryolları  fiziki imkân, öğretim elemanı ve deneyimlerini birleştirerek, Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçlarına ve Temel İlkelerine uygun olarak; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörün, teknik ve idari ara personel ihtiyacını karşılamak için ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim verilmesi amaçlanmıştır.

Raylı Sistemler Teknolojisi Bölümü MEGEP projesi (Meslekî Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi) kapsamında Raylı Sistemler Teknolojisi Alanına dönüştürülmüş ve Alan altında Raylı Sistemler Makine Dalı, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Dalı, Raylı Sistemler İşletme Dalı, Raylı Sistemler İnşaat Dalı ve Raylı Sistemler Mekatronik Dalları  açılmıştır. Bu alan içinde okulumuzda Raylı Sistemler Makine Dalı ve Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Dalı açılmıştır.

Meslek Elemanında Aranan Özellikler

  • Fabrika, atölye ve demiryolu sahası ortamında çalışmaya  uygun olan,
  • Elektik-elektronik, bilgisayar ve mekanik konularına ilgili olan,
  • Mantıksal, matematiksel zekâsı baskın olan,üç boyutlu düşüne bilen ,
  • Beden ve zihinsel sağlığı yerinde olan,
  • Problem çözme becerisine sahip,
  • Pratik düşünebilen,
  • Hızlı karar verebilen,
  • İş ahlâkına sahip,
  • İlk yardım konusunda bilgili,
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği hakkında bilgi sahibi,
  • Dikkatli, düzenli, sabırlı ve sorumluluk sahibi,
  • Yeniliklere açık ve araştırmacı,
  • İnsan ilişkilerine özen gösteren, elemanlar olması beklenir.

 

İstihdam Alanları  Ve Üniversite Eğitimi

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Eğitim sonrası KPSS  sınavına girmek koşulu ile
1. TCDD'de bünyesinde,
2.  Belediyelerde Şehir içi raylı ulaşım sistemlerinde,
3. Bu sektörde faaliyet gösteren fabrikalar, işletmeler vb. yerlerde çalışabilirler.

 

 Okulumuzda Açılan Dallar

 

Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik Dalı

Raylı sistemler kataner ve sinyal sistemlerinin kontrolü, bakımı ve onarımı, sistemin her zaman aktif hâlde tutulması işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.01.2020 - Güncelleme: 27.01.2020 12:26 - Görüntülenme: 2487
  Beğen | 3  kişi beğendi